Wat is het beste middel tegen muggen op de slaapkamer

Wat is het beste middel tegen muggen op de slaapkamer ?

Wat is het beste middel tegen muggen op de slaapkamer ? Niemand vindt het leuk om ’s-nachts of ’s-avonds het vervelende gezoem van muggen te horen. Zeker in de slaapkamer niet, want daar wil je natuurlijk slapen.

Waar kunnen muggen niet tegen ?

Je gaat dus op zoek naar oplossingen om de muggen te bestrijden. Waar kunnen de muggen niet tegen en wat helpt om een gezonde (en stille) nachtrust te krijgen ?

In dit artikel geven we allerlei nuttige tips die je zouden kunnen helpen tegen dit ongedierte. U leest de beste middelen tegen muggen op de slaapkamer hierna in de volgende alinea’s.

Er wordt gezegd dat sommige middelen niet helpen. Ook die laten we in dit artikel uitvoerig aan bod komen. Zo weet je ook meteen wat je niet moet doen.

wat is het beste middel tegen muggen op de slaapkamer

Wat is het beste middel tegen muggen op de slaapkamer ?

Om aan te geven wat is het beste middel tegen muggen op de slaapkamer is verdelen we het in preventieve maatregelen en maatregelen die u kunt nemen als u flink last hebt van muggen.
1. Preventie

Goede preventie is dan de beste manier om muggen tegen te houden. En dat kan bijvoorbeeld ook door na te gaan of jezelf nergens emmers water (of een regenton) buiten hebt staan die vol water zitten.

Daar leggen de muggen de eitjes – in stilstaand water – dus de kans is groot dat ook daar de muggen vandaag komen.

Denk bijvoorbeeld dan aan horren tegen muggen voor ramen. Een goede muggenhor voor ramen is overigens zo zelf te maken door gaas per rol aan te schaffen. (Link naar bol.com)

Zorg er wel voor dat deze goed dicht tegen het kozijn bevestigd kan worden, anders heb je er feitelijk nog niets aan. Met een goede muggenhor kun je ’s-avonds en ’s-nachts gewoon de raam open laten staan en de kamer lekker koel en fris houden.

Datzelfde geldt voor een hordeur tegen muggen. Zeker als u vlakbij water woonachtig bent is dit natuurlijk een goede oplossing tegen muggen.

Als laatste preventief middel tegen muggen op de slaapkamer kunt je denken aan een mooie klamboe (Link naar Bol.com) over je bed. Ook hiervoor geldt dan dat je de klamboe goed over het bed moet spannen zodat er geen openingen zijn waar de muggen door binnen kunnen dringen.

Bovendien moet de klamboe ook weer makkelijk te openen zijn voor als je bijvoorbeeld ’s-nachts even uit bed moet.

2. Echt last van muggen ?

Als je al last van muggen hebt (en dus geen preventieve maatregelen hebt genomen om ze tegen te gaan) is er een natuurlijk middel dat wel helpt tegen muggen of muggenbeten.

Eucalyptus olie !

Door de eucalyptus olie (Link naar Bol.com) op je huid te doen – wel verdunnen met zalf of water –  voorkom je in veel gevallen dat muggen je ’s-nachts lastig gaan vallen in de slaapkamer. Het werkt echt ! Geef dus liever daar wat geld aan uit in plaats van citronella, azijn, pieptoontjes of knoflook of iets dergelijks.

Een goede ventilator in de slaapkamer

Een goede stille ventilator in de slaapkamer die zorgt voor veel luchtverplaatsing zal helpen bij het bestrijden van de muggen in de slaapkamer.

Of een goede airco – die dus voor veel luchtverplaatsing zorgt kan natuurlijk ook.

Het gaat er in ieder geval om dat de lucht constant in beweging blijft en daardoor krijgen de muggen eigenlijk geen kans om u en uw bedgenoot lastig te vallen.

Spray

Er is ook spray of olie verkrijgbaar waar muggen niet goed tegen kunnen. Deze spray is dan vaak gebaseerd op DEET. Het is een spray tegen muggen die overigens niet zo goed is voor de huid, maar wel goed werkt.

Anti muggen lamp

Een anti muggen lamp (met uv licht en elektriciteit – en ook wel vliegenlamp genoemd) kan wel degelijk helpen muggen in de slaapkamer te doden.

De muggen lamp in de slaapkamer geeft echter wel veel licht en of dat nu weer rustig slapen is, is dus maar de vraag. Maar het helpt dus wel degelijk.

Sommige planten helpen tegen muggen ! U kunt zichzelf overigens ook inwrijven met de blaadjes van de munt plant. Daarnaast zijn ook :

  • Citroengras (in mindere mate)
  • Rozemarijn
  • Kattenkruid
Waar houden muggen van ?

Muggen houden van bepaalde zaken. Zo houden muggen van donker weer of donkere kamers. Juist ! Een slaapkamer gebruik je meestal ’s-avonds of ’s-nachts geen licht als je wilt gaan slapen en juist dan heb je muggen !

Hetzelfde geldt in feite voor buiten. Als je ’s-avonds op een terras zit op een zwoele zomeravond, zullen veel meer last van muggen hebben als bijvoorbeeld ’s-morgens of ’s-middags. Zeg nu zelf … dat klopt toch ?

Vorig jaar was in op vakantie in Italië en jawel hoor, ’s-avonds enorm veel muggen bij extreem warm weer. Hoe zou dat nu toch komen ?

Flink douchen !

Muggen houden van geur. Zweetgeur is bijna hun favoriete geur. Zo kan een mug de adem van een mens (kooldioxide) ruiken. Datzelfde geldt voor zweetgeur dat in feite niets anders is dan het uitstoten van lichaamsvocht met een (vervelende) geur. Ook het zweet van mensen bevat kooldioxide en dus is dat zeer attractief om muggen te lokken.

muggen en zweetlucht

Het zou dus best wel eens kunnen helpen om voor het slapen gaan eens flink te gaan douchen. Het liefst zonder allerlei lekkere geurende shampoo’s, maar reuk- of geurloze varianten daarvan.

Dat is overigens ook precies de reden waarom de ene persoon vaak en de andere minder vaak wordt gestoken door een mug.

De ene persoon geeft veel meer lichaamsgeur af dan de ander en dat verklaard dus waarom mensen die hevig transpireren ook vaker door muggen worden gestoken.

Probleem is alleen dat je na bepaalde tijd in bed toch weer gaat zweten en dus zal dat ook direct muggen aansporen om je weer eens flink lastig te vallen.

Wat helpt niet (of nauwelijks) ?

1. Azijn

Azijn wordt als wondermiddel tegen muggen afgeschilderd. Alleen … azijn zelf stinkt natuurlijk enorm. En zeg nou eerlijk, zou jij in een slaapkamer willen liggen die helemaal naar azijn stinkt ? Niet dus. Tenminste, ik niet dus.

2. Citroen of kruidnagel tegen muggen

Er zijn mensen die zweren bij een citroen of een paar kruidnagels als het ultieme middel tegen muggen in de slaapkamer. Het is maar wat je lekker vindt.

Ik zelf vind het nogal stinken, net zoals azijn en citronella. In de praktijk heb ik het geprobeerd, maar ik kan niet echt zeggen dat ik minder muggen had. Integendeel zou ik zelfs zeggen. Dit helpt dus in mijn ogen pertinent niet.

3. Veel knoflook eten.

Kijk een beetje knoflook vind ik ook wel lekker, maar om direct 10 tenen knoflook te eten om muggen in mijn slaapkamer te weren gaat me toch iets te ver. Het zal helpen als je van je partner af wil overigens 🙂

Waar komen de muggen vandaan ?

Vraag jezelf af waar de muggen vandaag komen ? Vaak heb je bij brak water kans op een ware muggenexplosie. Woon je toevallig aan een meertje of een vijver, dan is de kans groot dat je veel last hebt van muggen.

Samenvattend :

Kort gezegd kunt u dus de nodige voorzorgsmaatregelen nemen tegen muggen in de slaapkamer.

  • Zorg ervoor dat er geen stilstaand water in de woning of in de buurt van de woning is (regenton, goot etc.).
  • Plaats horren voor de ramen en deuren. Op die manier kunt u toch prima ventileren in huis. Dat kan ook met een goede ventilator of airco. Het gaat erom dat de lucht steeds verplaatst wordt in de slaapkamer om muggen geen kans te geven om je lastig te vallen
  • Gebruik eucalyptus olie als smeermiddel tegen muggen. Daar houden ze echt niet van !
  • Ook de muggenlamp kan een oplossing zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *