muggen weghouden

Hoe kun je muggen weghouden

Hoe kun je muggen weghouden uit de slaapkamer of van het terras zodat we rustig kunnen slapen of dat we rustig een avondje buiten op het terras kunnen zitten. Er zijn weinig mensen die van muggen houden en zijn dan ook vaak bezig met het verjagen van muggen.

Er zijn ongeveer 30 soorten muggen in Nederland. In dit artikel geven we je allerlei tips om zo min mogelijk last van muggen te krijgen. Bovendien geven we – zoals gebruikelijk ook links naar producten die u daarna kunt bestellen bij Bol.com.

Diverse middelen om muggen weg te houden

Er zijn diverse middelen of manieren tegen muggen verkrijgbaar of te bedenken. Muggen is een veel voorkomend ongedierte in huis. Of ze allemaal even goed werken is maar de vraag. Vaak is het kwestie van uitproberen wat het beste werkt in de praktijk.

Muggen komen af op lichaamsgeur en gaan dan aan de slag. Ze hebben ons bloed nodig om hun eitjes te laten groeien. Het is overigens wel zo dat alleen de vrouwelijke muggen steken of bijten. We hebben in Nederland circa 20 – 30 soorten muggen waarvan slechts een klein gedeelte ook mensen steekt.
Wat is nu het beste anti muggen middel ?

Een veel gebruikt anti muggen middel om muggen uit je buurt weg te houden is DEET. Dit middel wordt op de huid gesmeerd of gespoten en beschermt daarna een bepaalde tijd. Daarbij is van belang welk percentage DEET wordt gebruikt. Hoe hoger de concentratie van dit product, des te langer het zal beschermen tegen muggen.

muggen weghouden

Toch heeft DEET een beperking. U mag bij de concentratie van dit product in muggenmelk niet meer als 50% gebruiken. Anders vormt het misschien een gevaar voor de gezondheid. Voor kleine kinderen wordt geadviseerd om niet meer dan 20% DEET te gebruiken.

Natuurlijke middel tegen muggen werken ook !

Er zijn ook natuurlijke middelen tegen muggen verkrijgbaar. Een citroen zou als helpen tegen muggen ! (Probeer dit eens en laat uw ervaringen op dit blog achter). Ik weet wel dat citronella kaarsen vaak verkocht worden als middel tegen muggen, maar mijn ervaringen met citronella zijn niet al te denderend te noemen. Muggen verjagen met citroen lucht is voor mij dus minder succesvol gebleken, maar ik hoor graag jou ervaringen.

Smeermiddeltjes tegen muggen

Er bestaan diverse smeermiddelen tegen muggen die vrij in de vakhandel verkrijgbaar zijn :

Tea Tree Olie
De olie van Melaleuca Alternifolia (Australie) geeft een aparte geur af. Als je de olie op de huid aanbrengt zou dat muggen op afstand moeten houden. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik mezelf nooit met dit product heb ingesmeerd, maar kennissen van me zweren bij deze olie die op vakantie in Australie hebben gekocht en dus geprobeerd.

Citronella olie
Een natuurlijk citrus olie die je met een paar druppels op de huid kunt aanbrengen. Citronella verspreid een indringende geur en zou ervoor moeten zorgen dat muggen uit je buurt vandaan blijven. Zoals hierboven al aangegeven heb ik met kaarsen die citronella geur verspreiden niet zulke goede ervaringen, c.q. last van minder muggen gehad.

Vaporub
De meest van ons kennen dit product dat gebruikt wordt om beter te kunnen ademen bij verkoudheid. Er is vocht gebruikt van eucalyptus plant en wordt als smeermiddel of inhalerings middel gebruikt, bijvoorbeeld bij een zware verkoudheid. Het geeft een bijzonder sterke geur af en werkt dus wel om tegen muggen weg te houden. Een andere benaming is toco tholin en is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Muggen weghouden doet u zo

Er zijn veel manieren om muggen te bestrijden.

Muggen verjagen in de slaapkamer

Als u ze wilt verjagen uit de slaapkamer kunt u denken aan een anti muggen stekker of een goede muggenlamp. Daarnaast kunt u denken aan een klamboe die u heel uw bed laat bedekken en waardoor geen muggen kunnen doordringen.

Zie ook : Beste middel tegen muggen op de slaapkamer

Een insectenlamp geeft blauw uv licht waardoor de muggen worden aangetrokken en als ze in aanraking komen met het raster dat voor het uv licht staat, worden de muggen onmiddellijk gedood.
Een anti muggen stekker werkt met het afgeven van geur of door middel van een ultrasoon geluid. Het testen van anti muggen stekkers werd gedaan door Tros Radar. Die testen waren overigens niet positief.

Een vliegenmepper bij de hand houden op de slaapkamer is nog steeds een veel gebruikte manier tegen muggen. De vliegenmeppers gebruiken we dan ook vaak alleen in afgesloten ruimtes. Inmiddels zijn er ook elektronische modellen verkrijgbaar. In de praktijk werken deze overigens uitstekend. De muggen worden geëlektrocuteerd terwijl je naar de muggen uithaalt (en ze vervolgens natuurlijk wel moet raken !)

muggenhor

Goede horren voor ramen en deuren

Muggen weghouden door middel van het plaatsen van horren. Als u heel veel last van muggen hebt, kunt u overwegen om horren voor ramen en deuren te (laten) plaatsen. Op die manier kunt u toch ramen en deuren openen en op die manier uw slaapkamer luchten.

Heeft u toch muggen in huis ondanks horren ? Lees dan het artikel dat wij hierover eerder op deze website geplaatst hebben.

Muggen verjagen op een buiten terras

Niks is vervelender als door muggen lastig gevallen te worden terwijl je lekker buiten op een terras zit. Wat zijn nu beste manieren om muggen buiten op het terras te verjagen ?

Planten in bloembakken

Als er rondom het terras bloembakken geplaatst worden met bepaalde soorten planten, kunt u de muggen makkelijker verjagen. We geven enkele goede voorbeelden :

Kattenkruid – Een bloembak met wat kattenkruid en lavendel werkt prima tegen muggen. Beide planten, lavendel en kattenkruid werken dus als natuurlijk afweermiddel tegen muggen. Ideaal voor buiten op een terras en het geeft bovendien een fleurig uitzicht vanaf het buiten terras.

Chrysanten in een bosjes op een tafel plaatsen op het terras geeft niet alleen wat meer sfeer, maar werkt ook prima en zal muggen weghouden.

Overige tips tegen muggen

Muggen houden van stilstaand water. Daar worden de eitjes gelegd. Lastig als je in de buurt van een plas of flinke sloot woont. Toch kun je rondom je huis zorgen dat bijvoorbeeld emmers geleegd worden na een fikse regenbui zodat daar het water niet in blijft staan.

Als je in de tuin een terras wilt aanleggen, probeer dat dan te doen om een plek waar toch af en toe wat wind doorheen waait. Muggen haten wind en dus kun je op die manier toch zorgen dat de muggen je minder lastig zullen vallen als je een keer ’s-avonds buiten op dat terras wilt zitten.

Ook verse knoflook schijnt te werken als je muggen wilt gaan verjagen. De sterke geur zorgt ervoor dat muggen bij je vandaan blijven. Probleem is natuurlijk wel dat niet alleen muggen van de knoflook geuren houden. Er zijn ook veel mensen die een aversie tegen de knoflook geur hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *