Hoe vaak steken wespen

Hoe vaak steken wespen ? Wat kun je ertegen doen ?

Er bestaat een groot misverstand : hoe vaak steken wespen ? In dit artikel leggen we uit wat je beslist moet weten over het deze – over het algemeen tamelijk agressieve insecten – beestjes waar je eigenlijk het liefst geen last van hebt.

Hoe vaak steken wespen nu eigenlijk ?

De meeste mensen denken dat wespen maar 1 keer kunnen steken. Dit is echter niet zo. Een wesp kan tot wel 10 keer steken.

Dit in tegenstelling tot een bij. Bijen kunnen maar 1 keer steken en sterven vrijwel direct daarna. Je kunt dus meerdere malen door zelf dezelfde wesp gestoken worden of kan de wesp meerdere mensen steken.

Hoe vaak steken wespen

Wanneer gaan wespen steken ?

Wespen gaan steken als ze zich bedreigd voelen. Ze worden dan zelfs agressief. Omdat ze continue op zoek zijn naar voedsel zullen ze er alles aan doen om hun maaltijd tijdig binnen te krijgen.
Dit betekent dus dat slaan naar wespen juist niet zal helpen. Het is eigenlijk veel beter om de wesp niet lastig te vallen in zijn zoektocht naar – zoet – voedsel. Blijf dus gewoon rustig en zorg ervoor dat de wesp rustig zijn gaan kan gaan en maak haar dus vooral niet agressief.

Hoe vaak zie je mensen niet wild om zich heenslaan als ze aan een tafeltje op het terras zitten ? Vaak staat er dan ook wat zoetig spul op diezelfde tafel waar de wespen worden gelokt.

De kans is dus groot dat u in deze omgeving, al dan niet met slaande bewegingen gestoken kunt worden door de wespen.

Lees ook : Wespen in huis verjagen

Wat gebeurt er bij een wespensteek ?

Bij een wespensteek wordt er gif door de huid ingespoten. Wist u overigens dat alleen vrouwtjes wespen een angel hebben en dat die ter verdediging is bij gevaar ? Ze zullen door middel van de angel het gif inspuiten wat daarna kan leiden tot pijnlijke situaties.

Vaak ontstaat er een rode bult en zult u last van jeuk ervaren als u door een wesp wordt gestoken. Bij sommige mensen kan er een allergische reactie plaatsvinden, omdat zij allergisch zijn voor de gif van de wesp.

Het gif dat de wesp heeft ingebracht is ook nog eens een signaal voor andere wespen. De kans is dan ook niet onwaarschijnlijk dat andere wespen je proberen te steken.

Wat moet je doen als je een wespensteek hebt opgelopen ?

In de meeste gevallen hoef je niet veel te doen als je door een wesp wordt gestoken. Een rode bult en en wat jeuk die na verloop van enkele uren weer verdwenen zal zijn.

wat te doen bij een wespensteek

Wat kun je zelf doen na een wespensteek ?

Uitzuigen van het gif – Direct nadat u gestoken bent zuigt u het gif krachtig uit en spuwt het daarna direct uit.

Plek koelen – De plaats (*) waar u gestoken bent goed koelen met ijs of een handdoek dompelen in koud water voorkomt dat u een flinke bult zult krijgen en het verzacht de pijn van de wespensteek

(*) Als u in de mond bent gestoken is het raadzaam om direct met een huisarts of de eerste hulp contact op te nemen (Zie hieronder : Medische zorg).

Smeermiddelen die bij de apotheek gehaald kunnen worden verlichten over het algemeen ook snel de pijn.
Medische zorg

Slechts in enkele gevallen is raadpleging van een huisarts noodzakelijk. Als u bijvoorbeeld door een wesp in de mond bent gestoken is medische zorg vereist.

Dit geldt ook voor mensen die overgevoelig of allergisch zijn zodra het wespengif in hun lichaam komt. Zij lopen wel gevaar en kunnen direct last krijgen van benauwdheid, zwaar zweten of zelfs in shock raken.

Wanneer is nu wel of geen medische zorg (huisarts, eerste hulp etc.) noodzakelijk ?

  • Wanneer je overgevoelig bent voor wespensteken
  • Als je direct benauwd en kortademig wordt
  • Als je onwel wordt

Wat kun je doen tegen wespen ?

Er zijn een aantal zaken die u kunt doen om wespensteken te voorkomen.

  1. Als u buiten gaat eten is het verstandig om het voedsel dat u eet goed te controleren. Voordat u eet of drinkt kunt u nakijken of er wespen in de buurt zijn.
  2. Ga niet wild om je heen slaan als er wespen in de buurt zijn. Laat ze met rust, beweeg zelf zo min mogelijk tot dat ze zijn weggevlogen.
  3. Als u eenmaal te maken heeft met een wespennest in uw eigen omgeving is het verstandig om de gemeente – dienst ongediertebestrijding – te bellen en het wespennest weg te laten halen door experts.
  4. Wespen komen af op geuren. Probeer dus een zo neutraal mogelijke geurvrije omgeving te creëren als u geen last van wespen wilt hebben.

Informatie

Deze informatie is mede tot stand gekomen door raadpleging van :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *