Ineens veel vliegen in huis

Ineens veel vliegen in huis ?

Hebt u last van ineens veel vliegen in huis ? Dan is het zaak om daar snel wat aan te doen. Vliegen vangen in huis ? Wij geven u een aantal tips en oplossingen. Anders kunnen ze voor veel overlast zorgen. 

In dit artikel proberen we een aantal tips te geven hoe je snel van de vliegen af kunt komen.

Vliegen in huis : hoe komt dat ?

Hoe komt dat nu dat je ineens veel vliegen in huis hebt ? De reden voor plotseling een grote hoeveelheid vliegen in je woning komt door :

  • Licht
  • Warmte
  • Etensresten

Plotseling ineens veel vliegen in huis

Plotseling heb je soms ineens veel groene vliegen in huis. Vooral in 2017 was dit het geval. Maar ook in 2018 is de door de warme zomer een grote concentratie vliegen vastgesteld.

Een goede manier om er snel van af te komen is het inzetten van een goede vliegenlamp (Link naar bol.com). Het is een goede manier om vliegen te vangen in huis.

Vliegen houden van bovenstaande zaken. Dikwijls wonen daar ook mensen. Ineens veel vliegen in huis kan gebeuren als het buiten kouder is dan binnen, bijvoorbeeld door een warme verwarming.

Ook als er gekookt wordt en de vliegen de etensgeuren min of meer ruiken, komen ze naar binnen zodra er een raam of deur open blijft staan. Je loopt dan de grootste kans om ineens veel groene of klustervliegen in huis te krijgen. Normaliter zul je niet zo snel een grote hoeveelheid bromvliegen in huis krijgen.

Is je huis koel en vochtig zul je dan nauwelijks last van vliegen in je huis hebben. Dat betekent dus ook dat je in de winter ook weinig kans hebt op ineens veel vliegen in huis.
Vieze boel : ineens veel vliegen in huis

Vliegen worden over het algemeen als vies beschouwd. Zeker als ze op voedsel zitten is het een onsmakelijk iets. Je vraagt jezelf misschien af hoe dat komt ineens zoveel vliegen in huis. We doen er dan ook alles aan om ineens vliegen in huis te krijgen.

ineens veel vliegen in huis

Bovendien zijn vliegen ziekteverwekkers, die besmettelijke ziekten met zich meedragen.

Als ze dus op voedsel terechtkomen loop je de kans dat je voedsel ook besmet wordt. Een vieze boel dus die je beter kunt vermijden.

De meest voorkomende soorten vliegen in huis

Welke soorten vliegen kunnen we in huis nu eigenlijk tegen komen ? We spraken al hiervoor over de groene vlieg. De meest voorkomende vlieg is overigens de blauwe vleesvlieg. Daarnaast heeft iedereen ook wel eens van de fruitvlieg gehoord.

Andere veel voorkomende soorten vliegen zijn de kamervlieg en herfstvlieg. Ook clustervliegen komen veelvuldig voor in Nederland. Deze soort komt veel voor in het najaar en ze kenmerken zich dat ze in grote groepen blijven.

De beste oplossingen tegen ineens veel vliegen in huis

Wat kun je nu het beste doen als je ineens vliegen in huis hebt gekregen ? Hieronder volgt een opsomming van manieren om er snel vanaf te komen.

1. Vliegenlamp

Een goede vliegenlamp is zeer effectief. Let er bij aanschaf wel op dat je de juiste maat (apparaat dient geschikt te zijn voor de ruimte waarin hij gebruikt wordt) en de grootte van het rooster. Des te groter dit rooster is, des te meer vliegen je ermee kunt doden. Zorg er dus voor dat je de beste vliegenlamp aanschaft om het probleem direct te lijf te gaan.

We hebben er een aantal vliegenlampen (Link via bol.com) voor je geselecteerd, waarvan we weten dat ze goed werken.

Vliegenlamp

In een eerder artikel heb ik daar al aandacht aan geschonken.  Vliegen verjagen met een vliegenlamp

2. Vliegenlint of kleeflint

Je kent ze wel. De al oude klevende linten tegen vliegen die je her en der in huis kunt hangen. De kleeflinten tegen vliegen hebben over het algemeen een aanzuigende werking. Nadat je het lint uit het kokertje hebt gehaald hang je het bijvoorbeeld aan het plafond.

Kleeflinten of vliegenlinten (Link via Bol.com) bevatten een stofje dat vliegen aantrekt, dus vliegen zullen er zich in eerste instantie op storten. Nadeel is dat na verloop van tijd het lint is ‘uitgewerkt’ en dat je een nieuwe op zult moeten hangen. In stallen wordt dit lint veel gebruikt.

3. Insectenspray ter bestrijding van vliegen

Insectenspray ter bestrijding van vliegen is een gemakkelijke en snelle manier om vliegen uit te roeien. Nadeel is natuurlijk dat het een pesticide is en dat je dus wel op moet letten bij gebruik. Het kan gevaar opleveren voor mens en dier. Dus ook uw huisdieren kunnen er flink last van krijgen.

Om zomaar even insectenspray te gebruiken in huis is dus een optie, maar je moet er wel op letten dat je het goed gebruikt. Ventileer de ruimte waarin je de pesticide hebt gebruikt na gebruik goed na.

4. Aanschaf van horren tegen vliegen

Horren werken wel degelijk tegen vliegen. Voorwaarde is dan wel dat ze goed aansluiten om kozijnen en dus helemaal afsluiten. (dit artikel gaat weliswaar over muggen, maar voor vliegen geldt natuurlijk hetzelfde). Is dit niet het geval, zal een hor weinig nut hebben.

Je kunt daarvoor ook eventueel kit of purschuim gebruiken om alle gaten en naden helemaal te dichten. Vergeet daarbij ook niet om eventuele ventilatieroosters of kanalen van horren te voorzien.

Het grote voordeel van horren is dat je ramen en deuren open kunt houden en frisse buitenlucht gewoon het huis in kan stromen. Als je dus fijnmazige glashorren gebruikt, kan dit een hele goede manier zijn om vliegen uit huis te houden.

5. Vleestende planten in huis

Toegegeven, als je ineens vliegen in huis hebt en het zijn er een hele hoop, zal deze oplossing niet echt snel werken. Maar voor een enkele vlieg in huis zal een vleesetend plantje kunnen helpen tegen vliegen.
Ze hebben een nectar dat vliegen aantrekt. De plant wordt vaak ‘venusvliegenvanger’ genoemd.

6. Zelf een vliegenval maken

Een manier om diervriendelijk vliegen te vangen is om zelf een vliegenval te maken. Sommige mensen willen de vliegen liever niet doden en besluiten daarom om de vliegen diervriendelijk te vangen met een eigengemaakte vliegenval.

vliegen bestrijden in huis

Door een plastic fles in tweeën te snijden en daarna de flessenhals onderste boven op de onderste helft te zetten wordt een vliegenvanger gemaakt. Bevestig daarna de twee delen met tape aan elkaar zodat ze niet los kunnen komen.

Door op de bodem wat zoetigheid of etenswaren te bevestigen zullen de vliegen wel in de val kunnen, maar er veel lastiger uit kunnen. Dit soort vallen gebruik je bij voorbaat buiten, want binnen zullen de voedingsresten kunnen stinken.

Ineens veel vliegen in huis verhoogd de kans op besmettelijke ziekten

Vliegen moet je bestrijden. Ze kunnen allerlei vervelende besmettelijke ziekten bij zich dragen die gemakkelijk op mensen kunnen worden overgedragen. Met name vleesvliegen komen in Nederland veel voor. Vliegen verjagen met een vliegenlamp en buiten houden is dus altijd wenselijk.

Ze eten vlees en mest en daardoor zijn het vieze beesten die allerlei bacteriën, virussen en infecties bij zich kunnen dragen. Als ze in aanraking komen met voedsel of dranken, kunnen de ziekteverwekkers overgebracht worden op mensen.

Griepverschijnselen zoals buikpijn, diarree en misselijkheid kunnen daarna het gevolg zijn. Het is dus altijd zaak om vliegen te bestrijden, zeker als kort bij mensen actief zijn.

Tip

Als je ineens veel vliegen in huis hebt is het waarschijnlijk dat je – al dan niet wetend – een dood dier, zoals een muis of rat in huis hebt. De vliegen komen daar namelijk op af en gebruiken het kadaver van het dode dier als nest.

De eitjes van vliegen worden vaak gelegd op kadavers van andere dieren en kunnen daarna dus als maden volop genieten van de maaltijd. Daarna zullen dus overlast als vliegen kunnen zorgen.

Beoordeel dus of dit het geval is als je plotseling veel last van vliegen hebt en neem direct actie door het kadaver te verwijderen en daarna ook direct de bron weg te nemen voor een ware vliegenplaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *