Muggen in Nederland

Muggen In Nederland

Als u zich afvraagt welke soorten muggen in Nederland voorkomen proberen we u dit in dit artikel uit te leggen.

Er zijn er overigens nogal een aantal die ons dagelijks kunnen irriteren of lastig vallen. Ze vallen dus wellicht onder de categorie vliegend ongedierte. We geven hieronder een overzicht van de meest voorkomende muggen in Nederland.

Het is goed te weten welke soorten muggen in Nederland kunnen voorkomen. Bovendien is het belangrijk om te weten of ze gevaarlijk kunnen zijn.

Muggen in Nederland

Over het algemeen zijn muggen in Nederland niet gevaarlijk. Dat geldt overigens niet voor de meeste andere landen in de wereld ! Als u bijvoorbeeld op reis gaat is het goed te weten wat muggen daar kunnen aanrichten. Zeker bij verre bestemming is goede informatie over de muggen misschien noodzakelijk.

De muggen in huis die overlast bezorgen noemen we steekmuggen. Ze zuigen bloed bij mensen die ze daarna weer onder mensen verspreiden door opnieuw te steken. In Nederland komen overigens geen muggen voor die ziektes kunnen overbrengen. De meest bekende ziekte die muggen konden overbrengen in Nederland was malaria. Sinds medio 1960 – 1970 is malaria in Nederland helemaal onder controle.

Lees ook : Wat is de beste vliegenlamp

Last van Muggen ?

Last van muggen ?

Welke soorten muggen zijn er in Nederland ?

We onderscheiden muggen in Nederland in twee soorten :

  1. Inheemse muggen – Alleen muggen die in Nederland voorkomen.
  2. Exotische muggen – Muggen die door middel van bijvoorbeeld transporten in Nederland terecht zijn gekomen. De exotische muggensoorten kunnen overigens wel ziektekiemen overbrengen door in Nederland opnieuw mensen te steken. De kans dat dit daadwerkelijk gebeurd is echter klein. De exoot moet zich enige tijd staande hebben gehouden in ons natte en koude klimaat, om zich voort te planten. De meeste exotische muggen zullen door ons klimaat niet overleven, noch ziektekiemen overbrengen.

Exotische muggen worden actief bestreden

De overheid in Nederland is steeds actief met het bestrijden van exotische muggen. Op diverse plaatsen wordt continue gezocht naar de muggen die zich in Nederland hebben binnen gelift. Het is overigens een taak van Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) om de vestiging van dit soort muggen in Nederland te voorkomen en direct te bestrijden. Het ministerie van Volksgezond, Welzijn en Sport (VWS) is verantwoordelijk voor de gezondheid en dus werkt nauw samen met de NVWA op dit gebied. Het RIVM adviseert inzake gevolgen die deze muggen in Nederland kunnen veroorzaken en verstrekt advies over bestrijdingsmiddelen ter voorkoming van deze muggen in Nederland.

Bestrijding exotische muggen in Nederland

Continue controle en samenwerking met andere Europese landen zorgt ervoor dat de exotische muggen worden bestreden. Met name de autobanden handel wordt doorlopend gecontroleerd.
Muggen in Nederland

Inheemse soorten

  1. Steekmuggen worden ook wel muskieten genoemd. Dit zijn de muggen in Nederland die ons met name ’s-nachts lastig vallen. Het is verreweg de meest voorkomende mug in Nederland. Alleen de vrouwelijke variant steekt mensen en zuigt daarbij het bloed uit mensen dat ze nodig hebben voor eitjes. Menselijk bloed is aantrekkelijk voor de steekmuggen omdat het eiwitten bevat. Ze worden aangetrokken door lichaamswarmte en de CO2 die mensen uitademen.
  2. Motmuggen worden ook wel rioolvliegjes genoemd. Vaak vinden we ze terug in vochtige ruimtes als badkamers of toiletten. Ze komen in Nederland dan ook vaak voor.
  3. Langpootmuggen kenmerken zich natuurlijk door hun lange poten en grote vleugels. Een langpootmug is geheel ongevaarlijk. Ze leven overigens maar enkele dagen. Voor de land- en tuinbouw zijn met name de larven schadelijk en worden daar actief bestreden. Ze vertoeven dan ook het liefst tussen groene planten of grassen.
  4. Dans- of kriebelmuggen vindt u vaak rondom plassen of open water. Ze leven in grote groepen en leggen op het water hun eitjes. Ze worden ongeveer 1 cm lang.

Exotische soorten

Aziatische tijgermuggen kunnen zich uitstekend aanpassen aan een nieuwe omgeving. Vaak komen ze Nederland in door internationale transporten. De tijgermuggen zijn ongeveer 5mm groot en zijn daarmee kleiner dan een gewone steekmug. Ze kunnen tropische ziekten als gele koorts, dengue of knokkelkoorts.

Zijn muggen in Nederland gevaarlijk ?

Nee, over het algemeen zijn muggen in Nederland dus niet gevaarlijk. Ze brengen geen ziektes voort en worden de muggen populatie in Nederland wordt continue door de Nederlandse overheid in de gaten gehouden. Als er nieuwe of vreemde muggen worden geconstateerd die een gevaar kunnen zijn voor de volksgezondheid omdat ze bijvoorbeeld giftig zijn, zal de overheid direct optreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *